top of page

Багатообіцяючі води Міли Тешаєвої

Чотири роки українська фотографка Міла Тешаєва документувала трансформацію трьох колишніх радянських республік на берегах Каспійського моря: Азербайджану, Казахстану та Туркменістану. Боротьба за контроль над величезними запасами нафти й газу в регіоні та пошук національної ідентичності призвели до далекосяжних змін для населення, довкілля та загальних суспільних цінностей. Зображення фотопроєкту "Багатообіцяючі води" розкривають атмосферу незахищеності, в якій люди пов'язують свої надії та очікування з перетвореннями, напрямок яких залишається невизначеним. Фотографії залишають глядача без відповіді на питання про відносини між державою і приватною ідентичністю, зв'язок між минулим, теперішнім і майбутнім, а також про те, як визначити межу між піднесенням і занепадом регіону.


В 90-х роках минулого століття вздовж берегів Каспійського моря були нанесені кордони трьох нових прибережних держав. Азербайджан, Казахстан і Туркменістан постали на уламках Радянського Союзу з величезними запасами нафти, газу та величезним викликом визначення себе як незалежних націй-держав.


Надія та амбіції стали визначальними факторами для різних груп людей, коли нові держави намагалися інтегруватися у світову політичну економіку. Велика гра з нафтою обіцяла принести новоствореним країнам славу. Гігантські проєкти один за одним з'являються на узбережжі, прагнучи створити нову національну гордість для населення. Щоправда, офіційна презентація процвітання зачіпала лише зовнішній бік, як потьомкінський фасад. Ретельно збудований уздовж центральних доріг Баку, фасад майстерно закріплений на старих радянських блоках, які залишилися в гнилому стані. Пустка, що залишилася за фасадом, прихована від очей, як приховані життя людей, які намагаються знайти своє місце в суспільстві, що швидко змінюється.


"Вона приходить вчасно о 8 ранку, відкриває свій кабінет і сідає за стіл. Вона перевіряє запилені папери і дивиться у вікно. Вона була старшим менеджером на цій фабриці, яка вже 20 років перебуває в руїнах. "Колись вона знову запрацює", - каже вона. "А до того часу хтось мусить тримати папери в порядку." - Міла Тешаєва

Вперше Міла Тешаєва поїхала до Каспійського регіону у 2010 році, щоб дослідити трансформації, які принесла країнам видобуток нафти. Не море і не озеро, водойма з нерозвіданими, але багатообіцяючими нафтовими ресурсами. Каспійське море здавалося метафорою нескінченних обіцянок, джерелом надій і самого життя. Й хоча видобуток нафти приносить славу столицям, він також спричиняє деградацію довкілля та вимушене переселення людей.


"Вони називають море лагідними іменами, як старого друга. Але хочуть отримати від нього якомога більше сьогодні. Вони не знають, яким буде завтрашній день." - Міла Тешаєва

Протягом наступних чотирьох років фотографка їздила різними місцями в трьох країнах, відстежуючи швидку зміну ландшафту та особисті історії людей, на яких вплинули ці зміни. Примат державної ідеології, невизначеність щодо долі довкілля та майбутнього людей. Міла задавалась питанням про причини тісного зв'язку між минулим і сьогоденням, державним і особистим, і її фотографія стала інструментом для відстеження цього дослідження.


"Нобелівське село повільно занурюється під воду. Лише один божевільний старий залишився в ньому з десятками злих собак. Ніхто не може увійти, він охороняє власність братів Нобель." -  Міла Тешаєва

Фотопроєкт "Багатообіцяючі води" Міли Тешаєвої було видано фотокнигою у 2013 році німецьким видавництвом Kehrer Verlag. Фотокнига була відзначена премією German Photo Book Award 2014.

Фотографії та текст: Міла Тешаєва;

Мова: англійська;

Видавець: Kehrer Verlag, 2013;

ISBN: 978-3868284218;

Обкладинка: тверда;

Сторінок: 120 ст.;

Розмір: 22×24 см.;


Придбати фотокнигу можна в книгарні Збірка.

 

Міла Тешаєва (1974 р.н., Київ, Україна) - українська фотографка та режисерка, яка фокусується на довгострокових проєктах на тему національної пам'яті та колективних ідентичностей на теренах колишнього радянського союзу. Її роботи були відзначені численними нагородами, серед яких Prix de la Photographie Paris, гуманістична премія Phodar Biennal, NPPA Best of Photojournalism та PDN Photo Annual 2013. Її роботи виставляються в галереях та на фестивалях по всій Європі. Тешаєва є лауреатом премії Critical Mass Book Award від Photolucida 2012 року. Авторка двох фотокниг: Promising Waters (Kehrer Verlag, 2013) та InselWesen (Kehrer Verlag, 2016).


44 перегляди

Пов'язані пости

Дивитися всі

Comments


bottom of page