top of page

Проект без назви: Чорнобиль Максима Дондюка

27 квітня 1986 року люди в містах і селах Чорнобильської зони почули повідомлення про тимчасову евакуацію через «несприятливу радіаційну ситуацію». Десятки тисяч людей залишили свої домівки, бувши впевненими, що через декілька днів вони зможуть повернутись. Та, на жаль, цього так і не сталося.



Проєкт “Untitled Project from Chernobyl” – це довгостроковий фотодослідницький проєкт, над яким український фотограф Максим Дондюк працює з 2016 року, досліджуючи пам’ять, територію, атомну енергію та природу. Все почалося зі звичайного споглядання покинутих територій. Максим був зачарований тим, як цілі села та міста зникали під сплетінням гілок дерев та чагарників; тим, як відновлювалася природа після здійснених людиною помилок.


Та незабаром його увагу привернули залишки спогадів про колишніх мешканців Чорнобильської зони. Покинуті, майже зруйновані будинки виявились сповненими старих фотографій, листів, фотоплівок, вирізок з газет, мемуарів. Перед нами поставало минуле Чорнобиля, що існувало задовго до ядерної катастрофи. І всі ці роки історичні пам’ятки піддавались руйнуванню з боку природи та радіації. Було боляче спостерігати, як зникає величезна частина історії. Мародери розграбували та вивезли все, що вартувало хоча б чогось – ікони, речі, меблі, залізо; але фотографії, листи, фотоплівки – вони валялися під завалами бруду, землі, розтрощених меблів, неначе сміття.


Отож протягом двох років Максим Дондюк займався пошуком цих історичних пам’яток, їх реставрацією та створенням цифрового архіву, який наразі налічує близько 2000 документів. Під час реставрації серед фотографій, понівечених цвіллю, з'явилися усміхнені обличчя людей, їхні свята, церемонії одруження, народження дітей, повсякденність та подорожі. Було цікаво дізнаватись, хто були ці люди, чим вони займались, як жили.

Даний проєкт спрямований на відкриття Чорнобиля з іншої сторони, адже всі звикли говорити лише про наслідки трагедії 1986 року. Поєднуючи теперішнє і минуле, мовчазні фотографії покинутих домівок зі знайденими історичними документами, ми з однієї сторони показуємо, як змінюється зона відчуження сьогодні, але що більш важливо – ми показуємо її минуле, яке застигло в часовому просторі, історію сімей, що жили тут до вибуху на ЧАЕС; історію, яка була втрачена для світу та для сімей, що були змушені поспіхом покидати свої домівки.



"Іноді, знаходячись у Чорнобилі зовсім один, у мене було відчуття, що я в майбутньому, і лише з допомогою цих маленьких часточок історії мені відкривається страшна істина знищення цілої цивілізації.” - Максим Дондюк

Більш детально з проєктом “Untitled Project from Chernobyl”, знайденим архівом фотографій та відео можна ознайомитись на сайті Максима Дондюка.


 

Максим Дондюк (1983 р.н., Хмельницька обл.) - український фотограф, художник, працює з фотографією, текстом, відео та звуком. Свій творчий шлях розпочинав як документальний фотограф в класичному розумінні, та згодом перейшов в площину більш універсальних термінів. Тому подальші проєкти автора відображають експерименти з темами, значеннями та формами. За свої проєкти Максим був відзначений численними нагородами, серед яких Prix Pictet Photography Prize, Lucie Awards, W. Eugene Smith Grant in Humanistic Photography, та інші. Роботи Максима були представлені в Музеї Сучасного Мистецтва в Парижі, в Сомерсет-хаус в Лондоні, в Національному музеї мистецтв XXI століття / MAXXI в Римі, на Фотобієнале в Боготі, Колумбія, та інших країнах світу. У 2019 випустив свою першу фотокнигу “Культура Конфронтації" ("Culture of Confrontation").


977 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі

Comments


bottom of page